Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajatuksia...

 

Mitä se turvallisuus, valmius ja varautuminen oikein tarkoittaa?

Turvallisuus mielletään usein vain vartiointiin ja erilaisten kameroiden ja muiden teknistenvälineiden käyttöön tilojen ja henkilöstön suojaamiseksi. Turvallisuus on kuitenkin huomattavan paljon enemmän, se on toiminnan ja osaamisen jatkuvaa kehittämistä riskienhallintalähtöisesti. Valmiuden ja varautumisen osalta taas puhutaan yrityksen ja sen työtekijöiden resilienssistä, miten sitä on kehitetty ja ylläpidetty niin organisaation kuin yksittäisen työntekijän toimesta. Miten yritys tai organisaatio ja sen henkilöstö selviävät tehtävistään poikkeusoloissa tai muissa häiriötilanteissa.

 

Jo vuosien ajan olen lukuisilla työmatkoillani ja pitkähköillä juoksulenkeilläni sekä useissa keskusteluissa alan ammattilaisten kanssa pohtinut turvallisuuden ja varautumisen merkitystä eri organisaatioille ja ihmisille. Mitä turvallisuus on ja miten se määritellään? Miten organisaation turvallisuuskulttuuria saadaan parhaiten tuettua? Turvallisuus on kuitenkin pohjimmiltaan olotila, jonka ihmiset ja organisaatiot kokevat eri tavalla. Yritystoiminnan osalta turvallisuus on toiminnan tehokkuuden ja laadun mahdollistaja sekä tapa täyttää vaatimuksia. Kokonaisturvallisuus muodostuu juuri vaatimusten täyttämisestä yhdistettynä henkilöstön turvallisuuden tunteeseen ja osaamiseen.

 

Olen yli 30-vuotisen työurani työskennellyt korkean turvallisuustason organisaatioissa. Olen saanut työskennellä niin viranomaisten, yksityisen turvallisuusalan osaajien kuin muun liike-elämän toimijoiden kanssa. Olen seurannut pitkään, kuinka turvallisuusala on kehittynyt ja miten eri muotivirtaukset, lainsäädäntö ja toimintaympäristön muutokset ovat siihen vaikuttaneet. Nykyisessä tilanteessa on viimeinkin tunnistettu ja tunnustettu valmiuden ja varautumisen asettamat vaatimukset ja niille on viimeinkin annettu niille kuuluva huomio.

 

Vuosien saatossa yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut mihinkään, nimittäin työntekijöiden merkitys koko organisaation turvallisuudelle ja sen rakentumiselle. Turvallisuus rakentuu suurelta osin henkilöstön osaamisen ja asenteen varaan. Osaava henkilöstö luottaa toisiinsa ja organisaatioonsa ja sillä pidetään kriisinsietokykyä korkealla.

 

Yksittäisten henkilöiden osaaminen ja sen hyödyntäminen vaativat organisaation johtamisessa erityistä huomiota. Ei ole juurikaan hyötyä kouluttaa henkilöstöä massamaisilla koulutustilaisuuksilla, joita ei ole kohdennettu yritysten ja sen työntekijöiden tarpeisiin. Kouluttaminen vain koulutuksen takia on pahimmillaan sekä ajan, että rahan haaskausta. Koulutettavan kuin hänen organisaationsa on saatava koulutuksesta jotain konkreettista lisäarvoa omalle toiminnalleen.  

 

Eli nyt asiaan: mielestäni henkilöstön kohdennettuun koulutukseen panostamalla (johtajasta duunariin) päästään vaikuttamaan suoraan organisaation toiminta- ja turvallisuuskulttuuriin sekä valmiuteen ja varautumiseen kehittävässä mielessä. Eli koulutetaan oikeita asioita oikealle kohderyhmälle. Asia edellyttää organisaation johdon sitoutumista asiaan. Näin jo useissa yrityksissä ja organisaatioissa onkin. Koulutettavat asiat voivat olla pieniäkin, mutta niillä on oltava tavoite, joka palvelee ja kehittää koko organisaatiota edistäen hyvää toiminta- ja turvallisuuskulttuuria sekä yrityksen kriisinsietokykyä henkilöstön osaamisen kautta.

 

Kun organisaation turvallisuuskulttuuri on korkealla tasolla turvallisuus on mielletty kaikkia koskevaksi asiaksi eikä se ole vain turvallisuushenkilöstön tehtävä. Eli lyhyesti: Turvallisuus ja valmiuden ja varautumisen vaatimukset huomioidaan kaikessa toiminnassa.

 

Yritykset ja organisaatiot eivät aina välttämättä osaa huomioida kaikkea turvallisuuteen, valmiuteen ja varautumiseen sekä viranomaismääräyksiin liittyviä asioita tai heidän aikansa ei siihen riitä. Joskus osa-alueiden ulkoistaminenkin saattaa olla hyvä ratkaisu. Tämän vuoksi vuorovaikutus ja yhteistyö ovat erittäin tärkeitä asioita toiminnan kehittämisessä. Viranomaismääräysten laajan kirjon olen huomannut itsekin, vaikka oma yritykseni onkin hyvin tuore.

 

Päädyin perustamaan yrityksen, joka voi olla asiakkaan mukana kehittämässä turvallisuuskulttuuria, valmiutta ja varautumista niin koulutuksella, auditoinneilla ja konsultoinnilla sekä mentoroinnilla vaikuttavasti.

 

Tällä hetkellä toimintamme on käynnissä ja kehittymässä, jotta voimme jatkossa palvella asiakkaitamme joustavasti parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Tarjoamme asiakkaillemme kokonaisturvallisuuden sekä valmiuden ja varautumisen hallintaan ja koulutukseen liittyviä palveluita asiakkaiden tarpeisiin kohdennettuina.

 

Olemme käytettävissä.

 

 

Esa Kylmänen

Yrittäjä

MBA, Safety Management

Master of Safety